Vzpomínka na Karla

23.05.2017 21:33

Dne 3. února 2017 v časných ranních hodinách zemřel náš vzácný přítel a kamarád pan Karel Maršálek z Hajan.

Zemřel po krátké ale  těžké nemoci ve Fakultní  nemocnici v Bohunicích. Tato smutná a nenadálá událost nás všechny těžce zasáhla a v tuto chvíli jen stěží můžeme pochopit jaká  nenahraditelná ztráta postihla  nejen jeho manželku a nejbližší rodinu ale také nás, jeho kamarády a přátele,  včelaře z ořechovské organizace českého svazu včelařů.  

Vždyť ještě nedávno na předvánočním setkání v nově vybudovaném Včelařském areálu,   jsme při znamenitém  ovárku a dobrém vínku vzpomínali a hodnotili vše co se nám v uplynulém roce podařilo,  ale současné už plánovali do čeho se pustíme v příštím roce. Až příliš krutě se i tentokrát potvrdilo staré přísloví „ Člověk míní Pánbůh mění“.  Ve svých plánech na příští rok budeme pokračovat, ale bohužel už bez Karla. A to,  ostatní přátelé jistě prominou, už nebude úplně to pravé „ořechové.

 Přítel Karel Maršálek  se  narodil 21. Ledna 1934.   Členem ČSV  se stal v roce  1977, včelařil více než 40 roků. Včely choval ve včelíně na zahradě rodinného domu , který s manželkou vlastníma rukama v Hajanech vystavěli a ve kterém prožíli šťastný rodinný život až do posledních dnů.

Včelař byl pečlivý a  starostlivý. Se svými včeličkami doslova žil, Vášnivě diskutoval s přáteli o všech včelařských problémech , o úspěších i nezdarech. Vždycky se snažil poučit z jedněch i druhých a neustále hledal  cestu ke zlepšení. 

Svou radou pomohl mnoha začínajícím včelařům,  kteří pochopitelně často tápou  než si najdou svůj vlastní způsob včelaření. Pomáhal nejen radou,   mnohým pomohl zacelit nečekanou ztrátu včelstev i  darováním  včelího oddělku.

Pro svou družnou  a kamarádskou  povahu a   smysl pro kolektivní spolupráci se stal v naší organizaci osobností  s přirozenou autoritou.  Logicky i proto několik desetiletí pracoval jako člen výboru a současně jako důvěrník pro včelařský úsek v Hajanech. I jeho zásluhou  byli a jsou hajanští  přátelé včelaři semknutou a družnou skupinou na  kterou se můžeme vždy spolehnout.

Bylo by možné  napsat ještě mnoho o lidských a odborných kvalitách a zásluhách přítele Karla Maršálka.  Především pro ně budeme na Karla vždy vzpomínat s úctou a přátelstvím. Jedno je jisté bude nám všem velmi a velmi chybět.

Čest jeho památce !

V Ořechově dne 3. února 2017

Za výbor ZO ČSV v Ořechově

MVDr. Bohmil Pantůček , předseda ZO

 

Z